Cum te testezi pentru HIV

Testul ELISA - testul de depistare

Enzyme-linked Immunosorbet Assay (ELISA) este analiza serologică a sângelui cel mai des folosită pentru depistarea HIV. Specificitatea testului este de 99,5%. Cu alte cuvinte, un procent de 0,5% dintre cei testaţi prin această metodă pot primi un răspuns fals pozitiv.

Testul ELISA nu determină viurusul HIV, ci prezenţa în organism a anticorpilor produşi de sistemul imunitar pentru combaterea virusului. Testul ELISA determina masa generală de anticorpi. Acesta necesită un al doilea test de confirmare.

Testul rapid

Este tot un test de depistare care poate fi folosit doar după 12 săptămâni de la o posibilă infectare. Rezultatul testului rapid cere şi el o confirmare prin testul Western-Blot. 

Testul Western-Blot – testul de confirmare

Indiferent de tipul de test ales pentru depistarea HIV, acesta se cere confirmat prin cel denumit Western-Blot. Senzitivitatea lui este de 99,9996%. Testul Western-Blot determină mai mulţi anticorpi din sânge care s-au format împotriva unor componente proteice ale HIV și se poate aplica tot la 12 săptămâni de la posibila infectare, aceasta fiind perioada după care apar anticorpii. Cele 12 săptâmâni de la infectare şi până la apariţia anticorpilor poartă numele de fereastră imunologică.

Testul folosind reacţia de polimerizare în lanţ

Reacţia de polimerizare în lanţ (Polymerase Chain Reaction, PCR) este singurul test care se poate face la doar 10-15 zile de la expunere. Acest test determină virusurile prin componența lor de ARN (acid ribonucleic), astfel încât se pot depista infecţii în stadii timpurii.

O variantă a acestui test Real Time PCR determină chiar şi numărul de copii ale virusului în sânge. Acest test se foloseşte pentru a putea vedea evoluţia infecţiei în cazul unei persoane seropozitive şi pentru a determina transmiterea directă de la mamă la făt.

Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta