Cum te testezi pentru HVB

Există mai multe teste pe care le poți face pentru a depista dacă ai ești sau nu infectat cu virusul hepatitei B. Le poți face însă numai în conformitate cu indicația medicului inefcționist. În cazul în care decizi să te testezi, este absolut necesar să îi spui medicului infecționist dacă ai fost sau nu vaccinat înainte împotriva hepatitei B.

Cel mai des folosit test este cel denumit „Antigenul HBS“.

Dacă folosești droguri injectabile faci parte din categoria cea mai expusă infectării.

DIAGNOSTICARE

Doar după simptome sau după felul în care te simți, nimeni nu îți poate spune dacă ai sau nu hepatita B. Un diagnostic exact se poate pune abia după efectuarea analizelor medicale. Detectarea în sânge a antigenului Ag HBs și a anticorpilor reprezintă prezența virusului, deci a bolii. Analizele de laborator pot face chiar și distincția între hepatita cronică și cea acută. Odată ce ai fost diagnosticat, e indicat ca toate rudele tale de gardul întâi și partenerii sexuali să fie și ei testați și vaccinați, în cazul fericit în care nu prezintă markeri pentru infecție.

Ce include evaluarea pacientului cu infecție HVB:

  • Evaluarea severității afectării hepatice prin evaluarea transaminazelor, fosfatazei alcaline, bilirubinei, electroforezei proteinelor serice, evaluarea hemogramei și a timpilor de coagulare, dar și efectuarea unei ecografii hepatice
  • Evaluarea viremiei este importantă pentru decizia de tratament
  • Evaluarea gradului de necroinflamație și fibroză hepatică cu ajutorul biopsiei hepatice sau prin alte metode neinvazive moderne (FibroScan, FibroMax). Utilizarea cestor markeri neinvazivi tinde să înlocuiască necesitatea biopsiei.
  • Excluderea altor cauze de afectare hepatică  - coinfecția cu HVD, HVC și / sau HIV
  • Evaluarea comorbidităților: consum de alcool, afectare autoimună, steatoză sau steatohepatită

 

Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta