Cum te testezi pentru HVC

Pentru că semnele și simptomele de boală sunt aproape inexistente, cel mai la îndemână mod de a afla dacă ești sau nu infectat cu HCV este să-ți faci analizele de sânge specifice. Acestea vor indica prezența anticorpilor anti-HCV prin testul imunoenzimatic (test EIA). Dacă acesta este pozitiv, se va efectua un al doilea test imunoenzimatic care să confirme prezența anticorpilor și să determine gravitatea situației.

Testele RIBA (metoda recombinată de imunoblot) confirmă prezența anticorpilor, iar testele PCR (fac apel la reacția în lanț cu polimerază) determină nivelurile de ARN al HCV, deci determină cât de gravă este infecția. Dacă testul imunoblot este pozitiv dar nu se detectează ARN asta înseamnă că ai fost infectat în trecut, dar te-ai vindecat – fie cu tratament, fie spontan.

Rezultatele testului imunoenzimantic sunt pozitive abia după 6-8 săptămâni de la infectare.

În cazul în care afecțiunea este avansată, vei avea nevoie de monitorizare și tratament cu prioritate, înainte ca ciroza decompensată să se instaleze.

În țările dezvoltate economic, toate persoanele cu infecție HCV care nu au contraindicație pentru tratament sunt candidate la terapie. În țările cu venit scăzut sau mediu, unde accesul la tratament este limitat, stadializarea fibrozei poate fi utilizată pentru prioritizarea tratamentului.

Biopsia hepatică

Această metodă poate determina gradul de afectare a ficatului, dar are oarece riscuri. Modificările sesizabile prin biopsie sunt legate de limfocitele din țesutul hepatic sau de modificările căilor biliare.

Metode neinvazive – de scanare a ficatului au început să înlocuiască astăzi biopsia clasică. Ele oferă date și informații importante despre afectarea hepatică excluzând riscurile pentru pacient.

 

Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta