Despre Virusul Hepatitei B (HVB)

De reținut, pe scurt!

 • Hepatita B este o boală infecțioasă, care atacă ficatul
 • Este cunoscută și sub numele de hepatită serică, agentul patogen fiind virusul hepatitei B (HVB)
 • Infecția cu acest tip de virus are forme variate – de la forma acută până la hepatita cronică cu inflamație progresivă, care poate evolua spre ciroză și carcinom hepatocelular.
 • Virusul se transmite prin contact direct cu sânge sau alte fluide ale unei persoane infectate.
 • Anual între o jumătate de million și un million de persoane mor, la nivel mondial, din cauza acestui virus (HVB). Și, tot el este responsabil pentru 5%-10% dintre cazurile de transplant hepatic
 • Și totuși, hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare.

Tipuri

Hepatita B este o boală amenințătoare care poate pune în pericol viața oricui vine în contact cu acest tip de virus. Din păcate, în acest moment reprezintă o problemă de sănătate mondială. HVB - virusul răspunzător pentru hepatita B - poate produce infecție cronică, fapt care în timp duce la ciroză sau cancer de ficat.

Ciroza

Evoluția bolii este influențată însă de mai mulți factori. În primul rând, contează gazda, “materialul clientului”. Fiecare organism reacționează în felul său. Apoi contează prezența sau absența altor comorbidități (alte boli) și coinfecția cu alte virusuri, în special HVD, HVC (virusurile hepatitelor D și C) și HIV. Cât de repede evoluează boala sau cât de repede te cureți sunt variabile care țin de persitența replicării virale (adică înmulțirea virusului în celula gazdă) și de evoluția către ciroză sau carcinom hepatocelular. Studiile arată că, după diagnostic, ciroza apare după 5 ani în 8% până la 20% din cazuri. Chiar și tratați, pacienții cu ciroză decompensată au un prognostic prost, cu probabilitate de supraviețuire la 5 ani situată între 14% și 35%.

Carcinomul hepatocelular

Reprezintă a cincea cea mai frecventă cauză de cancer, cu o prevalență de 5%.

Carcinomul hepatocelular este din ce în ce mai răspândit, din cauza infecțiilor virale HVB și HVC persistente. Anual, incidența hepatocarcinomului asociat cu infecția HVB este de 2%-5%, după ce s-a stabilit diagnosticul de ciroză. 

STRUCTURA VIRUSULUI

HVB este un adenovirus (ADN) care face parte din familia Hepadnaviridae. Virusul este circular, parțial dublu spiralat, cu o lungime între 3020 și 3320 nucleotide. Mai conține și alte proteine, necesare realizării ciclului viral: AgHBs, AgHBc, Polimeraza ADN, HBx. Se cunosc 8 genotipuri cu denumiri de la A la H.

CUM SE TRANSMITE

7 zile poate supraviețui virusul hepatitei B în afara organismului. În tot acest timp, el te poate infecta dacă nu ești vaccinat. Perioada de incubare a virusului hepatitei B este, în medie, de 75 de zile, dar poate varia între 30 și 180 de zile. Detectarea lui prin analize de sânge se face după 30-60 de zile de la infectare, timp în care pacientul dezvoltă boala cronică.

Virusul este prezent în sânge și țesuturi, se elimină prin salivă, lacrimi, secreții genitale, spermă, sânge menstrual. Acestea reprezintă de fapt pricipalele elemente de transmitere a bolii.  Te infectezi așadar dacă faci schimb de orice fluid cu o persoană infectată. De data asta, doar prezervativul nu mai funcționează.

Virusul se mai poate transmite și pe orizontală – de la mamă infectată la făt, în timpul sarcinii.

Din 100 de bolnavi adulți cu hepatită B, 95 se vindecă, 5 fac hepatită cronică și 2 mor prin complicații ale hepatitei cronice (ciroză sau cancer de ficat).

În cazul în care hepatita acută B este făcută în copilărie, sub vârsta de 5 ani, riscul de a deveni purtător este de aproximativ 90%, iar cel de cronicizare este de 25%-80%.

CUM TE INFECTEZI

Principalele căi de infectare cu HVB:

 • Sexul cu o persoană infectată
 • Sexul cu parteneri multipli, unul fiind infectat
 • Sexul întâmplător neprotejat
 • Conviețuirea cu persoane care au virusul hepatitei B
 • Contactul cu sânge, secreții sau țesuturi umane (în cazul unor meserii ce prezintă acest risc – cadre medicale)
 • Folosirea în comun de ace sau seringi, în cazul consumatorilor de droguri injectabile
 • Piercing sau tatuaj în condiții nesterile
 • Manichiură sau pedichiură, bărbierit cu ustensile nesterile sau folosite de o persoană infectată
 • Primirea de sânge infectat prin transfuzii
 • Instrumentar chirurgical sau stomatologic nesterilizat

Riscul de transmitere a virusului prin salivă (sărut) este mic, iar cel prin fecale, secreții nazale, urină sau vomă este inexistent dacă acestea nu conțin și sânge.

CUM NU SE TRANSMITE

Hepatita B nu se transmite prin contacte sociale obișnuite: la serviciu, la școală, în comunitate etc. Nu se transmite prin îmbrățișare, strângere de mână, folosirea în comun a tacâmurilor, paharelor, prin mâncare sau apă, prin strănut sau tuse.

PERIOADA DE INCUBAȚIE

Este de 8-12 (până la 24) de săptămâni. Un procent de 30%-50% dintre adulții infectați și 90% dintre copiii infectați nu au semne și simptome sau acestea sunt foarte ușoare și trec neobservate.

SIMPTOME

Din păcate, în faza acută a infecției, nimic nu îți va da de știre că te-ai căptușit cu acest virus. Există însă și persoane care acuză oarece simptome.

Așadar dacă

 • te simți slăbit
 • ți-a pierit pofta de mâncare
 • ai amețeli
 • stări de vomă
 • dureri în corp
 • febră
 • urină închisă la culoare, aproape maron
 • scaun de culoare deschisă

Ai mari șanse să fi devenit posesorul virusului B. Apariția icterului reprezintă faza următoare de evoluție a infecției.

De asemenea, există studii care arată că mâncărimea pielii este un posibil simptom al tuturor tipurilor de virusuri hepatitice.

Boala durează câteva săptămâni și se ameliorează treptat la cele mai multe persoane infectate. Partea bună este că în această fază puțini sunt cei care dezvoltă infecții severe ale ficatului cauzatoare de moarte. Un procent ridicat dintre aceste persoane reușește să treacă pe lângă boală, fără ca aceasta să se cronicizeze.

Vestea proastă este însă că poți să te numeri printre „ghinioniști”, să nu iei în serios simptomele, boala să nu fie diagnosticată, nici să nu treacă de la sine și deci să se cronicizeze. Nimic nu te imunizează, cu excepția vaccinului. Nimic din ADN-ul propriu nu te ferește din calea virusului. 

Și pentru ca tabloul să fie complet - odată ce ești purtător ești și „donor”, adică vei infecta fără știință pe cei cu care intri în contact, de un fel sau altul.

În câțiva ani, inflamarea cronică a ficatului poate duce la ciroză.

EVOLUȚIA HEPATITEI B

În general, persoanele cu hepatită acută de tip B se vindecă în mod natural. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate, rămân infectate pe viață, adică au o infecție cronică. Evoluția poate fi extrem de gravă și de rapidă, uneori ducând chiar la moartea pacientului.

Hepatita cronică B poate evolua spre ciroză și cancer hepatic.

Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta