Despre Virusul Hepatitei C (HVC)

DE REȚINUT, PE SCURT!

 • Hepatita C este o boală infecțioasă cauzată de virusul hepatitei C (HCV) care afectează ficatul
 • De cele mai multe ori, hepatita C nu se manifestă prin simptome, dar după o perioadă mai lungă în care infecția cronică a afectat ficatul, se poate ajunge la ciroză sau cancer hepatic
 • Hepatita C se transmite la oameni prin contact direct cu sânge infectat, prin administrarea de injecții intravenoase, folosirea echipamentului medical nesteril, transfuzii de sânge, relații sexuale neprotejate cu persoane infectate, folosirea în comun de ace și seringi de către utilizatorii de droguri
 • La nivel mondial, 185 de milioane de persoane sunt infectate cu HCV
 • Anual, mor 350.000 de persoane care suferă de această boală. Foarte mulți nu sunt încă diagnosticați
 • O treime dintre pacienții infectați cronici vor dezvolta ciroză sau carcinom hepatocelular. Acestea au nevoie de transplant hepatic. Adesea, virusul recidivează după transplant
 • NU există vaccin pentru hepatita C
 • Astăzi, există tratament antiviral cu șanse mari de reușită, peste 90%.
 • România este considerată o țară cu prevalență medie a infecției HCV – 3,23% conform datelor raportate la nivelul anului 2010.

COINFECȚIA HCV, HIV și HVB

Infecția HCV este asociată cu inegalitatea socială și cu sistemele de sănătate ineficiente. În țările cu venit scăzut sau mediu, infecția este cel mai frecvent asociată cu administrarea injectabilă cu ace contaminate, cu dializa renală sau cu administrarea de produse de sânge netestate.

Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății, 39 de țări nu efectuează teste de rutină pentru screeningul produselor de sânge. Acest fapt a dus la apariția unor epidemii în unele țări. Egiptul se află pe această listă neagră, cu o prevalență de 25% în rândul populației din anumite zone.

HIV și HCV au aceleași căi de transmitere. Astfel, la nivel mondial între 4 și 5 milioane de persoane sunt coinfectate. Datorită tratamentului antiretroviral, care reduce riscul de infecții oportuniste, cauza de mortalitate în rândul celor infectați cu HIV și HCV nu mai este HIV-ul, ci hepatita C.

Coinfecția HCV și HVB este întâlnită în țările în care există epidemie HVB – Asia, Africa Subsahariană și America de Sud. Există aici regiuni în care ratele de coinfectare pot atinge 25%.

STRUCTURA VIRUSULUI

Virusul hepatitei C are dimensiuni reduse, este de tipul ARN și face parte din familia Flaviviridae. Variabilitatea genomului este mare, astfel că au fost descrise numeroase genotipuri și subgenotipuri. Aceste genotipuri variază semnificativ în funcție de aria geografică și, în funcție de ele, se face alegerea terapiei și durata ei.

TIPURI

HCV poate dezvolta atât infecții acute, cât și cronice.

Infecția acută – presupune prezența virusului în primele 6 luni de la expunere. Este faza în care nu vei simți nimic. Cu alte cuvinte, nu vei avea niciun simptom care să tragă semnalul de alarmă. Rar vor apărea forme fulminante în această fază. Dacă speri să treacă de la sine, fără tratament, ai șanse cuprinse între 15% și 45%. Dacă ești ghinionist, odată ce virusul a pătruns în organism, infecția se va croniciza și va persista toată viața.

Anticorpii antiHCV apar în timpul infecției acute, sunt sesizabili la analize și persistă toată viața. În cazul în care analizele medicale au depistat acești anticorpi, este necesară dozarea viremiei pentru a confirma diagnosticul de infecție cronică.

Infecția cronică apare după un interval de timp de la infectare. Ea poate determina ciroza hepatică cu insuficiență hepatică și carcinom hepatocelular. Dacă ai fost diagnosticat cu infecție cronică cu HCV, riscul să faci ciroză este între 15% și 30% într-un interval de 20 de ani. Riscul de carcinom hepatocelular este între 2% și 4% pe an. Riscul de ciroză este influențat și de alți factori: coinfecțiile cu HVB sau HIV, alte cauze de imunosupresie sau consum cronic de alcool. Ca date statistice generale – 80% dintre cazurile de infecție acută se cronicizează, iar dintre acestea 40% pot face ciroză. Iar 5% dintre pacienții cu ciroză pot face cancer hepatic.

Infecția HVC nu se limitează la nivelul ficatului. Un pacient diagnosticat pozitiv, poate avea manifestări extrahepatice care includ: tiroidită, glomerulonefrită, crioglobulinemie, sindrom Sjogren, sindrom de rezistență la insulină, diabet zaharat de tip 2, lichen plan sau porfiria cutanea tarda. Persoanele cu infecție cronică au risc mai mare de depresie, disfuncție cognitivă sau astenie cronică.

COINFECȚIA HCV / HIV

Prezența celor două virusuri la același pacient este letală. Varianta ideală ar fi să nu ajungi niciodată în această situație. În caz contracr, progresia spre ciroză este accelerată, se decompensează funcțiile hepatice și apare carcinomul hepatocelular. Nu se cunoaște încă dacă prezența HCV accelerează sau nu progresia HIV spre SIDA sau spre deces.

CUM SE TRANSMITE

Consumatorii de droguri intravenoase au cel mai mare risc de infecție. Aproximativ 67% dintre consumatorii de droguri, la nivel mondial, sunt infectați cu HCV.

Există riscul să fii infectat cu HCV și dacă:

 • Ai primit transfuzii de sânge sau derivate în cadrul unui sistem de sănătate în care nu există practici adecvate de control a infecției
 • Mama ta are acest virus. Între 4% și 8% dintre copii născuți din mame infectate cu HCV sunt și ei infectați. Procentul crește la 25% la mamele care prezintă coinfecție cu HIV
 • Ai avut un contact sexual întâmplător și neprotejat. Rata de transmitere pe cale sexuală este considerată scăzută pentru cuplurile stabile heterosexuale sau homosexuale. Coinfecția cu HIV crește însă riscul.
 • Folosești droguri cu administrare intranazală. Există studii care arată că persoanele care folosesc în comun dispozitive de inhalare a drogurilor, cum ar fi cocaina, prezintă risc mai mare de infecție HCV.
 • Ți-ai făcut un tatuaj sau un piercing în condiții nesigure. Rata de risc – 2,24%.

CUM NU SE TRANSMITE

Hepatita C NU se transmite pe cale aeriană, strănut, tuse etc. NU se transmite prin contacte sociale obișnuite – prin strângere de mână, îmbrățișare, sărut, coabitare sau atingere. NU se transmite prin folosirea acelorași tacâmuri sau a altor obiecte. De asemenea, hepatita C NU se transmite prin înțepăturile insectelor.

PERIOADA DE INCUBAȚIE

Este cuprinsă între 4 și 12 săptămâni, dar pot trece și 24 de săptămâni până la apariția primului semn de boală.

SIMPTOME

Doar 15% dintre pacienții infectați cu HCV prezintă simptome acute. Frecvent aceste semne sunt ușoare și nespecifice:

 • scăderea poftei de mâncare
 • oboseală
 • greață
 • stări de vomă
 • febră
 • dureri musculare și articulare
 • scăderea în greutate
 • icter – în foarte puține cazuri

Infecția dispare fără tratament la 10% până la 50% din cazuri. Cele mai norocoase sunt femeile tinere.

Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta