FAQ

Ce sunt hepatitele?

Termenul de „hepatite” se referă la inflamarea ficatului. Toxinele, anumite medicamente, unele boli, consumul exagerat de alcool, unele infecții bacteriene sau virale pot duce la apariția hepatitelor.

Sub denumirea de hepatite se regăsește o familie numeroasă de infecții virale care afectează ficatul. Cele mai comune tipuri sunt Hepatita A, Hepatita B și Hepatita C.

Care este diferența dintre hepatita A, B și C?

Hepatitele A,B și C sunt afecțiuni declanșate de trei virusuri diferite. Deși simptomele se pot confunda, fiecare dintre cele trei virusuri are modalitați diferite de transmitere și afectează în mod diferit ficatul.

Hepatita A este o infecție acută care apare spontan și care nu se cronicizează. De cele mai multe ori, acest tip de hepatită trece neobservată, ameliorarea făcându-se natural. Mai este denumită și „boala mâinilor murdare”, pentru că se poate transmite prin apă și mâncare. O igienă corespunzătoare – spălarea mâinilor cu apă și săpun și spălarea alimentelor - te ferește de infecție.

Hepatitele B și C debutează și ele ca infecții acute, dar la unii pacienți virusul rămâne în organism ducând la apariția bolii cronice și la afectarea ficatului, pe termen lung.

Ca să previi infectarea cu virusurile hepatitelor A și B, trebuie să te vaccinezi. Pentru hepatita C însă, nu exista încă vaccin. Dacă ai avut unul dintre virusuri în trecut, nu ești imun în fața celorlalte tipuri de virusuri.

HEPATITA B

Ce este hepatita B?

Hepatita  B este o boală contagioasă a ficatului cauzată de infecția cu HVB. Această boală poate debuta cu o ușoară stare de rău a ficatului care durează câteva săptămâni și se poate croniciza ducând la afectare pe termen lung, chiar pe viață. Hepatita B poate fi acută sau cronică.

Hepatita acută B este o afecțiune pe termen scurt a ficatului, de natură virală, care se manifestă în termen de 6 luni de la expunerea la HVB. Infecția acută poate duce la infecție cronică, dar nu neapărat.

Hepatita cronică B este o boală pe termen lung, cauzată de virusul hepatitei B cantonat în organism.

Care este probabilitatea ca infecția acută să devină cronică?

Probabilitatea ține de vârsta la care te infectezi. Cu cât ești mai tânăr atunci când te infectezi, cu atât ai șanse mai mari să dezvolți faza cronică a infecției. Aproximativ 90% dintre copii infectați cu HVB ajung să sufere de hepatită cronică B. Cu cât inaintează în vârstă, procentul se diminuează. Aproximativ 25%-50% dintre copii cu vârste între 1 și 5 ani infectați cu HVB vor suferi de hepatită cronică. Riscul scade la 6%-10% la copii peste 5 ani. 

Cât de expus sunt? Cum se transmite Hepatita B?

Hepatita B se transmite atunci când sângele, sperma sau alte fluide infectate cu HVB pătrund în organismul unei persoane sănătoase. Te poți căptuși cu HVB în timpul unor activități precum:

 • Naștere – prin transmitere pe verticală de la mamă la făt
 • Sex cu un partener infectat
 • Folosirea în comun de ace sau seringi
 • Contactul direct cu sânge infectat sau cu o sursă de sânge – rană deschisă
 • Intrarea în contact cu instrumentar nesteril expus anterior unei surse de infecție

Cum nu se transmite virusul Hepatitei B?

Virusul Hepatitei B nu se transmite prin folosirea în comun a tacâmurilor, prin alăptare, îmbrățișare, ținere de mână, tuse sau strănut.

Care sunt categoriile de populație expuse la risc?

Deși oricine se poate infecta, unele persoane sunt mai expuse decât altele. Dacă:

 • Ai / ai avut parteneri sexuali multipli
 • Ai făcut sex cu o persoană infectată
 • Ai făcut sex cu o persoană de același sex
 • Trăiești cu o persoană infectată
 • Ai făcut o transfuzie de sânge
 • Faci dializă
 • Ai călătorit în țări cu o rată crescută a infecției cu HVB

Atunci ar fi indicat să îți faci analizele!

De ce este periculos virusul hepatitei B?

Virusul Hepatitei B poate supraviețui în afara organismului 7 zile. În tot acest timp este cât se poate de activ și periculos.

Dacă am avut hepatita B la un moment dat, pot să mai iau o dată virusul?

Nu. După ce te-ai vindecat de hepatita B, ai deja în organism, pe viață, anticorpii necesari pentru a lupta contra acestui virus. Ei funcționează ca un autovaccin care va ataca virusul de fiecare dată când îl detectează.

Pot să donez sânge, organe sau spermă dacă am Hepatita B?

Nu. Dacă ai fost vreodată testat pozitiv ca fiind purtător de HVB, experții recomandă să te abții de la a fi generos. Riscul de a-i infecta și pe primitori este extrem de mare.

Care sunt simptomele pentru infecția acută cu HVB?

Majoritatea copiilor sub 5 ani nu prezintă niciun simptom în cazul infecției acute cu HVB. Copii peste 5 ani și adulții au mai multe șanse să aibă oarece simptome care să indice prezența virusului. Acestea sunt:

 • Febră
 • Oboseală
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Amețeală
 • Durere abdominală
 • Urină închisă la culoare
 • Dureri articulare
 • Icter – îngălbenirea pielii și a ochilor

La cât timp de la infectare apar simptomele? Și cât durează?

În medie, simptomele apar cam la 3 luni, 90 de zile, de la expunere dar își pot face simțită prezența și între săptămâna a 6-a și luna a 6-a de la expunere. 

Pot să infectez pe altcineva chiar dacă nu am simptome?

Da. Poți fi purtător fără să știi și astfel poți infecta la rândul tău. Asta se întâmplă pentru că, de multe ori, simptomele sunt extrem de vagi sau lipsesc. Pericolul nu este doar pentru cei din jur. Nedepistată și netratată, infecția îți va crea probleme serioase în timp.

Care sunt simptomele pentru infecția cronică cu HVB?

Uneori aceleași simptome care apar în cazul infecției acute, se pot regăsi la infecția cronică. Dar cei mai mulți pacienți rămân însă asimptomatici chiar și 20-30 de ani, în cazul infecției cronice. Între 15% și 25% dintre pacienții cu hepatită cronică B dezvoltă probleme serioase ale ficatului – ciroză sau cancer de ficat. La unele persoane, chiar și atunci când ficatul este grav afectat, tot nu apar simptome de boală. În aceste situații, doar anumite analize medicale amănunțite pot sugera prezența unor valori anormale.

Cum pot să aflu dacă am sau nu hepatită B?

Adresează-te unui medic specialist. El va ști ce analize să-ți recomande. Aceste teste vor căuta prezența în sânge a anticorpilor și antigenilor și pot determina dacă ai sau nu infecția, dacă este acută sau cronică, dacă ai acoperire imunologică sau nu, dacă poți sau nu să te vaccinezi.

Cât de serioasă este infecția cu HVB?

Hepatita cronică B este o boală extrem de severă care poate provoca probleme medicale grave, pe termen lung – afectarea ficatului, ciroză, cancer de ficat, moarte. Aproximativ 2.000-4.000 de oameni mor anual pe glob din cauza unor boli ale ficatului provocate de virusul Hepatitei B.

Există tratament? Odată infectat mă mai fac bine?

În faza acută a bolii nu există niciun medicament care să lupte împotriva virusului. În aceste cazuri, medicii recomandă odihnă, o alimentație adecvată, consumarea de lichide. Spitalizarea este sau nu impusă, în funcție de pacient.

Cât despre faza cronică - NU EXISTĂ tratament care să te vindece. Medicamentele care se găsesc  în acest moment acționează asupra replicării virale, încercând să o stopeze și astfel să împidice afectarea definitivă a ficatului. Când se începe tratamentul și cum se efectuează el sunt deciziile medicului, în funcție de rezultatele analizelor fiecărui pacient.

Odată diagnosticat, ce am de făcut pentru a răspunde mai bine la tratament?

În primul rând trebuie să mergi regulat la medic și să îți faci periodic analizele. Nu ai voie să bei alcool pentru că acesta poate afecta, în plus, ficatul. De asemenea, înainte de a lua orice alt medicament sau supliment alimentar, consultă-te cu medicul infecționist.

Se poate preveni hepatita B?

Din fericire – DA. Cel mai eficient mod de a preveni infecția cu virusul Hepatitei B este VACCINAREA.

Vaccinul este sigur și eficient. El se administrează, de obicei în 3 doze într-un interval de 6 luni. Stimulează sistemul imunitar care începe să producă anticorpi ce te vor apăra de infecția cu HVB. Astfel, orice expunere viitoare te va găsi pregătit și cu garda sus. Nu există limită de vârstă sau contraindicații. Important este ca  înainte de vaccinare să îți faci o serie de analize medicale pentru a vedea dacă ai deja sau nu acești anticorpi. În cazul în care anticorpii există deja în organism, vaccinarea nu mai este necesară.

Acoperirea imunologică se realizează abia după efectuarea celei de-a treia doză de vaccin. Așadar, între doze - grijă mare!

Vaccinul oferă protecție în 90% din cazuri.

La copii, vacinul împotriva hepatitei B se regăsește pe lista obligatorie de vaccinări.

Cum pot preveni transmiterea infecției cu HVB de la o mamă infectată la făt?

Deși una dintre căile importante de transmitere a infecției este cea de la mamă la făt, copilul trebuie vaccinat imediat după naștere, urmând să primească celelalte doze la intervalele stabilite de medic. În acest fel, copilul născut de o mamă purtătoare a virusului, se poate negativa. În lipsa vaccinării, copilul va rămâne infectat și va dezvolta în timp hepatita cronică B.

HEPATITA C

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o boală contagioasă a ficatului cauzată de infecția cu virusul hepatitei C. Ea poate evolua în câteva săptămâni de la infecția ușoară care nu îți dă prea mari bătăi de cap la una extrem de serioasă de care nu vei mai scăpa toată viața. Hepatita C poate fi atât acută, cât și cronică.

Hepatita acută C este o boală care afectează ficatul pe termen scurt și care apare în 6 luni de la infectarea cu HVC.

Hepatita cronică C este o boală care durează o lungă perioadă de timp, chiar toată viața, căci virusul nu dispare din organism. Această afecțiune poate duce la probleme extrem de grave ale ficatului, inclusiv ciroză și cancer hepatic.

Cum mă pot infecta?

Prin contactul cu sângele unei persoane infectate.

Astăzi, cea mai frecventă cale de transmitere este folosirea în comun  de ace și seringi de către utilizatorii de droguri injectabile.

Te poți infecta și prin contact sexual întâmplător și neprotejat cu o persoană infectată, dacă îți faci tatuaj sau piercing în condiții nesigure sau dacă mama ta este purtătoare și tu nu ai fost vaccinat încă de la naștere.

Care este probabilitatea ca infecția acută să devină cronică?

Aproximativ 75%-85% dintre cei care se infectează cu HVC vor dezvolta infecția cronică.

Cât timp supraviețuiește virusul hepatitei C în afara corpului?

HVC poate supraviețui în afara organismului, la temperatura camerei, în condiții obișnuite și pe suprafețe obișnuite timp de 3 săptămâni. Și e activ. Adică, te poți infecta. De aceea, este bine să cureți cu atenție chiar și petele de sânge uscat, în cazul în care ai dubii în privința provenienței lui. Folosește mânuși chirurgicale, de unică folosință și soluții puternice de dezinfectat.

Cum nu se transmite HVC?

Hepatita C nu se transmite prin folosirea acelorași tacâmuri, nu se transmite prin alăptat, prin îmbrățișare, ținere de mână, prin tuse sau strănut etc. De asemenea, HVC nu se transmite prin mâncare sau apă.

Pot să iau hepatita C dacă mă înțeapă un țânțar sau o altă insectă?

Virusul hepatitei C nu se transmite prin înțepătură de insecte.

Care este riscul de a-mi infecta copilul, în cazul în care rămân însărcinată și eu am fost deja diagnosticată cu HVC?

Rareori hepatita C se transmite de la mamă la făt. Aproximativ 6 copii din 100 vor fi infectați dacă mama lor are deja virusul. Riscul crește în cazul femeilor coinfectate cu HIV.

Pot să donez sânge, organe sau spermă dacă am HVC?

 1. Dacă vreodată în viața ta ai fost diagnosticat cu HVC nu trebuie să donezi sânge, organe sau spermă.

Cum pot să știu dacă am sau nu HVC?

Doar prin analize de sânge specifice efectuate într-un laborator specializat. Dacă aștepți semne și simptome, nu vei ști niciodată. În cele mai multe cazuri, infecția este asimptomatică (nu are simptome).

La cât timp de la infectare apar semnele?

Dacă apar totuși simptome, ele se petrec cam după 6-7 săptămâni de la expunere. Există totuși situații când acestea pot apărea la doar 2 săptămâni. Pot trece însă și 6 luni. Cel mai frecvent, persoana infectată nu prezintă niciun semn de boală.

Hepatita cronică de tip C are vreun simptom particular? O pot deosebi de celelalte tipuri?

Nu. Vei ști dacă ai sau nu hepatită și de ce tip este ea doar dacă îți faci analize de sânge.

Pot să infectez alte persoane chiar dacă nu am simptome?

 1. Absența simptomelor nu înseamnă absența virusului. Iar prezența virusului în organism înseamnă că ești contagios, adică poți infecta alte persoane.

Cât de gravă e situația dacă testele au ieșit pozitiv?

Hepatita C este o boală gravă care poate duce la probleme serioase, pe termen lung. De la afectarea ușoară a ficatului se poate ajunge la ciroză, cancer hepatic sau chiar moarte.

Care sunt efectele pe termen lung ale hepatitei C?

Din 100 de persoane infectate cu virusul hepatitei C:

 • 75-85 vor face hepatită cronică C, iar dintre aceștia
 • 60-70 vor face o boală cronică de ficat
 • 5-20 vor suferi de ciroză în 20-30 de ani de la infectare
 • 1-5 vor muri de ciroză sau cancer de ficat

Mă mai vindec de hepatita C?

Hepatita acută C se poate vindeca fie pe cale naturală, fie cu ajutorul medicamentelor inovatoare care au intrat de curând și pe piața românească.

În afară de tratamentul prescris de către medic ce altceva mai pot face?

Dacă ai fost deja diagnosticat cu HVC, trebuie să fii în permanență monitorizat de către un medic specialist infecționist. Numai acesta îți poate prescrie un tratament. De asemenea, e bine să te sfătuiești cu el în cazul în care vrei să iei orice alt medicament sau supliment.  

Există vaccin pentru hepatita C? 

NU există vaccin pentru hepatita C.

HIV

Ce este HIV?

Virusul Imunodeficienţei Dobândite atacă celulele albe (limfocitele T CD4) care protejează organismul împotriva infecţiilor. Celulele atacate devin producătoare ale virusului, iar după o vreme mor. Virusul însă îşi caută o altă celulă gazdă astfel că în timp numărul limfocitelor scade treptat lăsând organismul fără protecţie.

Cum mă pot infecta?

Căile de transmitere sunt clare:

 • contact sexual vaginal sau anal  fără folosirea prezervativului
 • folosirea în comun a acelor şi seringilor în cazul toxicomanilor, prin consumul de droguri intravenos
 • folosirea de ace contaminate în cazul efectuării unui piercing sau tatuaj
 • transfuzii de sânge sau alte preparate din sânge
 • de la mamă la făt – intrauterin sau la naştere. În acest caz, se poate evita infectarea prin administrarea de medicamente antiretrovirale pe durata sarcinii, prin efectuarea cezarienei şi prin nealăptare la sân.

Cum nu mă pot infecta?

HIV NU SE TRANSMITE ÎN COLECTIVITATE!

HIV NU se transmite prin aer (respiraţie, tuse, strănut), atingere sau pupat, îmbrăţişări, apă, băi, grup sanitar, alimente, înţepături de insecte, de la animale de companie sau prin folosirea în comun a veselei, tacâmurilor, jucăriilor, rechizitelor, prosoapelor.

HIV NU se transmite prin: salivă, fecale, urină, secreţii nazale sau oculare, lacrimi. Există însă o condiţie – acestea să nu conţină sânge.

Cum știu că am HIV?

Nu știi decât dacă îți faci analize medicale specifice.

Simptomele infecției variază în funcție de stadiile bolii. În marea majoritate a cazurilor însă, deși gradul de infecție este înalt în primele luni, afli că ești seropozitiv abia în stadii avansate ale infecției. Există situații în care în primele câteva săptămâni după infectare îți poți continua viața fără semne specifice. Sunt însă și cazuri când poți resimți simptome asemănătoare celor declanșate de o răceală: febră, dureri de cap, iritații sau gât inflamat.   

Pe măsură ce infecția progresează apar și alte reacții: ganglioni inflamați, scăderea în greutate, febră, diaree, tuse. Fără un tratament adecvat toate acestea pot declanșa tuberculoză, meningită criptococică sau cancer.

Ce este SIDA?

Cel mai avansat grad al infecției HIV este Sindromul Imunodeficienței Dobândite (SIDA) care se dezvoltă într-un interval de 10-15 ani. În acest stadiu, apar anumite tipuri de cancer, infecții sau manifestări clinice severe.

Cine se poate infecta?

ORICINE se poate infecta. Copil, tânăr, bătrân, femeie, bărbat, heterosexual, homosexual, monogam sau poligam – oricine poate fi victima acestui virus. NU EXISTA IMUNITATE, ci doar prevenție.

Cum pot şti dacă cineva este infectat sau nu?

Nu există niciun indiciu care să îţi spună că o persoană sau alta este HIV pozitivă - cu excepţia testelor clinice specifice. Cele mai multe persoane HIV pozitive arată absolut normal, mai ales în faza primară a infecţiei.

Mai scap vreodată de HIV?

NU, niciodată! HIV face parte din familia retrovirusurilor. Acest tip de virusuri îşi înscriu informația în codul genetic al celulei gazdă. Cu alte cuvinte, propriul tău organism va înmulți acest virus.

Pot să duc o viață normală dacă am HIV?

Da, cu condiția sa fii aderent la tratament. Asta înseamnă să respecți indicațiile medicului, să îți iei tratamentul, să nu omiți nicio doză și să ai un regim de viață ordonat.

Pot face un copil dacă sunt seropozitivă?

Da. Îți poți întemeia o familie chiar dacă ești seropozitivă. Ba mai mult, copilul poate fi seronegativ. Dar și în acest caz există reguli clare pe care trebuie să le urmezi cu strictețe: ca viitoare mamă trebuie să iei tratament antiretroviral pe toată durata sarcinii, trebuie să naști prin cezariană, să nu alăptezi la sân, iar copilul trebuie să primească tratament chiar din primele ore de viață.

Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta