Noutati

Tinerii între 25-29 de ani sunt cei mai expuși riscurilor de infecție cu virusul HIV, pe cale heterosexuală

București, 4 decembrie 2015. Ministerul Sănătății și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” prin Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA anunță cele mai recente date cu privire la incidența HIV/SIDA în România. Conform monitorizărilor, calea de transmitere cea mai des întâlnită este cea heterosexuală. Din numărul total de cazuri noi depistate în anul 2015, 28% sunt femei, iar 72% bărbați.

Comparativ cu anul 2007, când procentul privind calea heterosexuală de transmitere era de aproape 80%, în prezent acesta a scăzut până la 57%. La polul opus, calea de transmitere cu HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasă a avut o evoluție diferită: în anul 2007, procentul înregistrat era unul foarte scăzut, de până la 1%, pentru ca în 2012 să atingă valoarea de aproximativ 30,6%. În prezent, procentul pe această cale de transmitere a scăzut la 22%.

Tinerii cu vârsta între 25-29 de ani, cei mai expuși riscului de infecție cu virusul HIV

Începând cu anul 1995 și până în prezent, în România s-au înregistrat aproape 21.000 de cazuri de infecție cu HIV/SIDA, 474 de cazuri noi fiind depistate în cursul acestui an. Grupa de vârsta cea mai afectată o reprezintă tinerii cu vârsta cuprinsă între 25-29 de ani – un număr de 6410 cazuri.

116 decese cauzate de SIDA în primele 9 luni ale anului 2015

Din cele 474 de cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA identificate pe parcursul anului 2015, au fost depistate 246 de persoane infectate cu HIV și 228 de persoane diagnosticate cu SIDA, fiind înregistrate 116  decese.

Creștere semnificativă a numărului de pacienți sub terapia antiretrovirală în ultimii 10 ani

 Potrivit datelor furnizate de Autoritățile Județene de Sănătate Publică, în primele 9 luni ale anului 2015 au fost efectuate 261 751 de mii de teste la: gravide, pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză, boli cu transmitere sexuală,  personal medico-sanitar, utilizatori de droguri, șoferi etc.

Numărul pacienţilor beneficiari ai tratamentului specific antiretroviral a crescut progresiv în ultimii ani. La data de 30 septembrie au fost înregistraţi 9800 de beneficiari ai tratamentului antiretroviral: copii (0-14 ani) - 219, adulţi (peste 14 ani) - 9581.

Peste 12.500 de persoane au fost testate în cadrul campaniei naționale de testare, informare și educare H-Alert

Începând cu luna octombrie a acestui an, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada și Romanian Harm Reduction Network au demarat campania națională de testare, informare, comunicare și educare “H-Alert”. În numai o lună și jumătate de la lansarea campaniei au fost testate peste 12.500 de persoane, în acest moment testele gratuite fiind epuizate. Campania se va derula până în aprilie 2016, concentrându-se pe informarea unui număr semnificativ de persoane cu privire la factorii de risc, prevenția și tratamentul în cazul virusurilor HIV, hepatitei B și hepatitei C.

Elemente de context

Granturile Norvegiene 2009 – 2014 îşi propun să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale din Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor de cooperare între statul donator (Norvegia) şi statele beneficiare. Proiectul Ro 19.02 „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a hepatitei B și  C în România” este implementat în cadrul Programului Ro 19 „Inițiative în sănătatea publică” derulat de Ministerul Sănătății, în calitate de Operator de Program.

Pentru informații suplimentare vă rugăm contactați: Daniela Ștefan, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., 0757 064 112

 Proiectul „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a hepatitei B și C în România” este finanțat prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. 

Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta