Noutati

București, 25 august 2016. Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și partenerii săi – Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada și Romanian Harm Reduction Network - anunță rezultatele Proiectului Ro 19.02 – „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și Hepatitei B și C în România”, din cadrul Programului RO 19 - Inițiative în Sănătatea Publică, finanțat prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății, în calitate de Operator de Program.

București, 4 decembrie 2015. Ministerul Sănătății și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” prin Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA anunță cele mai recente date cu privire la incidența HIV/SIDA în România. Conform monitorizărilor, calea de transmitere cea mai des întâlnită este cea heterosexuală. Din numărul total de cazuri noi depistate în anul 2015, 28% sunt femei, iar 72% bărbați.

Comparativ cu anul 2007, când procentul privind calea heterosexuală de transmitere era de aproape 80%, în prezent acesta a scăzut până la 57%. La polul opus, calea de transmitere cu HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasă a avut o evoluție diferită: în anul 2007, procentul înregistrat era unul foarte scăzut, de până la 1%, pentru ca în 2012 să atingă valoarea de aproximativ 30,6%. În prezent, procentul pe această cale de transmitere a scăzut la 22%.

Infecția cu HIV precum și cea cu virusurile care declanșează hepatita B și C reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. Privind în ansamblu la datele HIV/SIDA din România, acestea relevă un total cumulativ de 20.646 cazuri HIV/SIDA de la începutul epidemiei, în anul 1985 și până în iunie 2015. La aceasta data în România erau 13.277 pacienți care trăiau cu HIV/SIDA, în timp ce în perioada ianuarie-iunie a acestui an au fost depistate 333 de cazuri de noi de HIV/SIDA.

Din clipul alaturat, veți afla tot ce trebuie despre cele trei virusuri, ce au demonstrat ultimele cercetări medicale în domeniu, precum și cum să recunoașteți eventualele simptome ale celor trei infecții.

Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta