Prevenire HIV

Ce presupune?

 • folosirea prezervativului
 • folosirea acelor şi seringilor sterile, de unică folosinţă
 • folosirea de sânge şi produse sanguine de la donatori testaţi în prealabil
 • infectarea accidentală trebuie urmată obligatoriu de profilaxie de urgenţă, post-expunere

NU EXISTĂ VACCIN (IMUNIZARE) ÎMPOTRIVA HIV

NU EXISTĂ VACCIN PENTRU HIV.

ABORDĂRI CHEIE PENTRU PREVENIREA INFECȚIEI HIV

 1. Utilizarea prezervativului

Folosirea constantă și corectă a prezervativelor feminine și masculine în timpul contactului sexual sau anal este cea mai eficientă metodă de prevenire a răspândirii infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV. Cercetările au arătat că prezervativele din latex au un efect de protecție de 85% împotriva transmiterii sexuală a HIV și a ITS.

 1. Testarea și consilierea pentru HIV și ITS

Testarea pentru HIV și alte ITS se recomandă mai ales celor care s-au expus oricărui factor de risc. Rezultatul testului te va lămuri asupra stadiului infecției și te va ajuta să ai acces rapid la măsurile de prevenire și la serviciile de tratament.

 1. Profilaxia pre-expunere pentru partenerul seronegativ HIV

Dacă dragostea e mare și te-ai îndrăgostit de o persoană seropozitivă și dacă evident ți s-a și spus acest fapt, TREBUIE să-ți iei anumite măsuri. Studiile au arătat că administrarea de medicamente antiretrovirale partenerului seronegativ dintr-un cuplu serodiscordant poate fi eficientă în prevenirea transmiterii infecției

 1. Profilaxia post-expunere

Acest tip de profilaxie presupune administrarea medicamentelor ARV la cel mult 72 de ore de la expunerea la infecția HIV, pentru a preveni infectarea. Profilaxia post-expunere include consiliere, asistență de urgență, testare HIV, dar și administrarea pe o perioadă de 28 de zile a unei cure de medicamente antiretrovirale, dacă situația o impune.

 1. Circumcizia masculină

Dacă este făcută de profeșioniști, circumcizia masculină reduce riscul de infecție cu HIV pe cale heterosexuală la bărbați cu aproximativ 60%.

 1. Eliminarea transmiterii materno-fetale a infecției HIV

Transmiterea infecției HIV de la mamă seropozitivă HIV la copil, în timpul sarcinii, travaliului, nașterii sau alăptării poate fi prevenită dacă se respectă câteva indicații medicale. În absența oricărui tip de intervenție, ratele de transmitere se situează între 15% și 45%.

Transmiterea de la mamă la făt poate fi prevenită în TOTALITATE dacă:

 • mama primește medicamente antiretrovirale pe durata sarcinii
 • nașterea se face prin cezariană
 • nu se face alăptare
 • copilul primește încă de la naștere terapie antiretrovirală.
 1. Tratamentul antiretroviral

Studii recente au confirmat că dacă o persoană seropozitivă HIV este aderentă la un regim terapeutic eficient, riscul de a transmite HIV partenerului neinfectat poate fi redus cu până la 96%.

 1. Reducerea riscurilor pentru consumatorii de droguri injectabile

Consumatorii de droguri injectabile TREBUIE să-și ia măsuri de siguranță pentru a nu se infecta cu HIV – să folosească doar echipament de injectare steril, ace și seringi noi la fiecare injectare, să nu le împrumute altora și apoi să le refolosească.

Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta