Prevenire HVB

PREVENȚIE / VACCINARE

EXISTĂ VACCIN PENTRU HEPATITA B!

Oricât de alarmante ar fi datele și oricât de amenințătoare este boala, există soluție. Vaccinul contra hepatitei B este pus pe piață încă din anul 1982 și reușește să ofere prevenție împotriva virusului hepatitei B în 95% din cazuri.

La noi, acest vaccin se regăsește pe lista de vaccinuri obligatorii în cazul copiilor. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca prima doză din acest vaccin să fie administrată nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere. Urmează apoi, obligatoriu, a doua și a treia doză la intervale de câteva luni de la prima injectare.

Vaccinul presupune trei doze injectabile intramuscular, care se administrează la anumite intervale de timp. El poate fi făcut însă de către oricine, ca metodă de prevenție, după efectuarea unor analize de sânge prin care se determină prezența sau absența anticorpilor HVB în sânge. Medicul specialist este cel care îți va recomanda sau nu vaccinarea. 

Vaccinul îți va oferi protecție ani buni, abia după administrarea celei de-a treia doză. La interval de câțiva ani este indicat să îți refaci dozările de anticorpi pentru a fi sigur că ai încă protecție.

La adulți, se administrează prima doză de vaccin, apoi cea de-a doua doză la o lună de zile de la prima injectare și apoi la 3 luni se face și cea de-a treia doză de vaccin.

Vaccinul se poate administra și gravidelor, în orice moment al sarcinii. Acestea trebuie să facă testul pentru hepatita B pentru a preveni transmiterea de la mamă la făt.

La nou născuți, în general, vaccinarea se face conform următoarei scheme: prima doză și apoi la 2 luni și la 6 luni se administrează a doua și a treia doză.

La nou născuții din mame infectate cu Hepatita B prima doză trebuie administrată la 12 ore de la naștere, apoi încă două doze, la un interval de o lună cea de-a doua și după încă o lună cea de-a treia doză. Se va mai administra un nou vaccin la vârsta de un an.

Prezența virusului B se cercetează de către specialist prin determinarea AgHBs dar și prin alte metode de depistare.

Existența imunității este determinată de existența în sânge a anticorpilor Ac antiHBs.

Odată virusul cazat  în organism, concentrația sa în sânge (viremia) se cercetează prin determinarea DNA HVB. Dacă ești sănătos, acesta este nedetectabil.

Iar dacă totuși virusul este detectabil și concentrația lui este mai mare de 2000ui/ml, medicul îți va prescrie tratament antiviral.

PROFILAXIA POST-EXPUNERE

În cazul nefericit în care vii în contact cu virusul, sub o formă sau alta, este indicat să te adresezi unui medic specialist infecționist. Acesta îți va prescrie un tratament profilactic post-expunere care poate consta fie în vaccinare, fie în administrarea unor medicamente antivirale. Vaccinul trebuie administrat cât mai repede. În acest caz, vaccinarea se face prin administrarea celor trei doze la un interval de o lună între injectări.

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE VACCINARE

  • dacă după prima doză de vaccin faci reacție alergică, nu mai repeți vaccinarea
  • vaccinarea contra Hepatitei B, NU îți asigură protecție pentru toată viața – repetă vaccinarea după 10 ani
  • dacă întârzii cu administrarea dozelor 2 și 3, nu trebuie să reiei procesul de vaccinare ci doar trebuie să faci cât mai rapid doza
  • NU s-au semnalat reacții adverse după administrarea vaccinului nici la adulți, nici la copii sau nou-născuți.
Logo H Alert
logo blue2
Logo Asociatia Romana Anti sida
Logo Rosu
Logo RHRN
Logo Ministerul Sanatatii
Logo Ministerul Fondurilor Europene

Website realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” de către Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene accesaţi www.norwaygrants.ro.

 Telefon 021 201 09 80   |    Adresa: Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105 Vezi harta